Düşünce Dergisi > Dergi |

dünyadan çevre notları

dünyadan çevre notları

dünyadan çevre notları

Paylaş
Dosyayı İndir

NASA, Dünya yörüngesinde toplamda 6 bin ton ağırlığında uzay çöpü bulunduğunu tahmin ediyor. Bu çöpler; yeryüzü, aktif olarak kullanılan uzay araçları ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) için ciddi bir risk teşkil ediyor.


Büyük bir Japon inşaat şirketi olan Sekisui House; yerel halkın, inşa edilen binanın Fuji Dağı manzarasını engelleyeceğine dair şikayetleri üzerine neredeyse tamamlanmış olan bir apartmanın yıkılmasına karar verdi.


Gıda krizi, yaklaşmakta olan bir problem olmaktan çıkıp hem küresel ölçekte hem de yerel ölçekte etkilerini hissettirmeye başladı. Atlanta’daki gıda ormanı, Tayvan’da kullanılmayan metro istasyonlarının yeraltı çiftliklerine dönüştürülmesi, Plenty’nin yapay zekâ destekli dikey çiftlikleri çözüm önerileri arasında...


Stockholm’de 1972 yılında düzenlenen ve uluslararası alanda çevre hakkının dile getirildiği ilk toplantı olarak kayıtlara geçen BM Çevre ve İnsan Konferansı, çevre sorunlarına yönelik politika arayışları açısından bir milat olarak biliniyor. Konferans’ta alınan bir kararla 5 Haziran, Dünya Çevre Günü ilan edildi.

çevre felaketi

2024’ün kaynaklarını tükettik, 2025’ten yemeye başladık. Türkiye›nin yıllık ekolojik kapasitesini tükettiğine işaret eden Limit Aşım Günü, her yıl biraz daha öne çekiliyor. Geçen yıl 22 Haziran, 2022’de ise 28 Temmuz olan Limit Aşım Günü; bu yıl 11 Haziran olarak açıklandı.


Hollanda, İtalya, İsviçre ve Japonya’nın ardından İspanya’da da aşırı turizme karşı sesler yükselmeye başladı. İspanya’nın Malaga ve Cadiz kentlerinde yüksek kira, gürültü ve kirlilikten şikâyetçi olan binlerce kişi turizm protestosuna katıldı.


Ülkenin güneyindeki Endülüs bölgesinde bulunan Malaga›da 5 binden fazla gösterici, "Malaga yaşamak için, hayatta kalmak için değil!” sloganıyla toplandı. Mallorca, İbiza, Kanarya Adaları ve Barcelona’da da turizmi protesto eden İspanya halkı, birçok evin turistlere kiralandığını ve bu nedenle kiraların arttığını, şehir merkezlerinin gürültü ve kirlilik nedeniyle yaşanmaz hâle geldiğini belirtiyor (Kaynak: DW Tükçe).


İtalya aşırı turizmi önlemek için farklı çözümler deniyor. Son olarak Venedik kentinde, kitlesel turizmin etkilerinden korunmak amacıyla başlatılan 5 euro “ayakbastı ücreti” uygulamasının deneme aşaması sona erdi. Bu dönemde ücretten muaf olanlar dışında yaklaşık 440 bin kişi kente günübirlik giriş yaptı ve toplamda 2,2 milyon euro civarı gelir elde edildi.


Balıkesir’in Erdek ilçesinde yazlıkçıların koruma altındaki deniz çayırlarını kesmesi, soruşturmayla sonuçlandı. Müsilaj önleyici sayılan, üstelik kendini yenilemesi en az 10 yılı bulan çayırları, iş makineleri getirtip yolduran yazlıkçılar; bu yaptıklarının ne kadar ciddi bir çevre suçu olduğunu yeni öğrendi.


Ayvalık uzun zamandır deniz patlıcanı kaçakçılarıyla uğraşıyor. Denizlerdeki oksijeni temizleyen ve “denizin akciğerleri” olarak görülen deniz patlıcanları yurt dışında alıcı buluyor. Daha bu yıl mart ayında yapılan operasyonda 4 bin adet, yani yarım ton deniz patlıcanı yakalandı.

Çevre felaketi miting

İnsanlık tarihinin en büyük facialarından biri olan Çernobil faciasında Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 4 bin, Greenpeace’e göre 200 bin kişi hayatını kaybetti.


Yeşil enerji uzmanı, geleceğin meslekleri arasında gösteriliyor. Peki onlar ne iş yapacak? Güneş, rüzgâr, hidroelektrik ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının verimliliğini artıran teknolojiler tasarlayacak, enerji depolama çözümleri ve mikro şebekeler kurarak yerel enerji üretimini destekleyecekler. Enerji verimliliği projeleri ile işletmelerin karbon ayak izini azaltacak ve sürdürülebilir enerji politikaları oluşturacaklar.


BM’ye göre Gazze’de 40 milyon tonluk savaş enkazı bulunuyor. Kaldırılmasının 15 yıldan fazla süreceği öngörülen molozları temizleme maliyeti ise 500-600 milyon dolar olarak hesaplanıyor.


İklim aktivistleri, iklim değişikliğine karşı daha sıkı önlemler alınması talebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) açtıkları ilk davayı kazandı. Mahkeme, iklim değişikliğiyle yeterince mücadele etmeyen İsviçre hükûmetinin sağlık haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle başvuran 2 binin üzerinde İsviçreli kadını haklı bularak İsviçre’nin insan haklarını ihlal ettiğine karar verdi.


Avrupa Birliğinin Copernicus İklim Değişikliği Servisi, 17,09°C küresel ortalama sıcaklığa ulaşılan 21 Temmuz Pazar gününün, tarihin en sıcak günü olarak kaydedildiğini açıkladı.