Düşünce Dergisi > Duyurular |

yazı çağrısı: “aileye panoramik bir bakış”

Yazılar için son teslim tarihi: 1 Mart 2022

Düşünce Dergisi, “hür tefekkürün at koşturacağı bozkır” olma iddiasıyla 2014 yılında 6 aylık periyodlarla yayın hayatına başladı. Kültür, sanat, iktisat, sosyoloji, felsefe, siyaset bilimi gibi sosyal bilimlerin pek çok alanında kapsamlı çalışmalara yer veren Düşünce Dergisi bu alanlarda hazırladığı bir dosya konusu ve serbest bölüm olmak üzere iki ana bölümü ihtiva etmektedir. Daha önceki sayılarında, “Türkiye’de ve Dünyada Entelektüel”; “Para: Varlığı Bir Dert, Yokluğu Yara”; “Halk İçinde En Muteber Nesne: Devlet”; “Kaybolan Ahlâkın Peşinde”; “Düşüncenin Çığlığı: Dil”; “Umuda Yolculuk: Göç”; “Kent: İdeoloji mi, Ütopya mı”; “Kaçışlar Ülkesinin Kaçkın Olmayan Evladı Erol Güngör”; “İnsani Varoluşun Bir Boyutu Olarak Bilgi”; “Üniversiteyi Yeniden Düşünmek”; “Habbeden Kubbeye Şiddet”; “İktidar: Her Yerde ve Hiçbir Yerde”; “Yakın Plan Sinema” başlıklarıyla on üç sayısı yayımlanan derginin hali hazırda yayın çalışmaları devam eden “Piyasa(laşma): Dünü, Bugünü, Yarını” ve “Modern Dünyada Din” başlıklı iki sayısı vardır. Düşünce Dergisi on altıncı sayısında ise aile kurumunu, modern dünyada ailenin geçirdiği dönüşümü çeşitli yönleriyle ele almayı amaçlamaktadır.

Toplumu anlamak ve anlatmak için aile kurumunun önemi yadsınamaz bir gerçektir. Aile, sosyoloji ve psikoloji gibi sosyal bilim alanları tarafından bireyi ve toplumu anlamak ve kimi toplumsal yahut bireysel problemleri adlandırmak için kılavuz niteliğinde incelenmiştir. Ailenin, üreme, iktisadi üretimin örgütlenmesi, toplumsal iş bölümü, mülkiyetin dağıtımı, çocukların eğitim, yaşlı bakımı, doğum ve ölüm sonrası organizasyon (ölümün haber verilmesi; defin işlemlerinin takip edilmesi ve nüfustan silme vb.) toplumsal denetim, gibi işlevlerinin yanında kültür aktarımında da oldukça önemi haizdir. Bu sebeple aileyi anlamak, ailedeki değişimleri saptamak aynı zamanda toplumsal değişimi anlamak için de oldukça önemlidir.

Bununla birlikte son dönemde aileye tüm sorumlulukları yükleyen, aileyi yaralayıcı, sınırlayıcı bir konuma indirgeyen kitaplar, dizi ve filmlerin art arda ortaya çıkması buna karşıt bir argüman olarak aileyi yüceltici bir söylemi de beraberinde getirmektedir. Düşünce Dergisi olarak biz bu sayıda ne aileyi bütün toplumsal sorunların müsebbibi konumuna indirgeyecek; ne de onu nostaljik bir sarmalamayla yücelteceğiz. Aileyi, aileyi oluşturan ve çevreleyen unsurları ele alıp modern dünyada ailenin geçirdiği dönüşümün, değişimin; aileye yönelik algıdaki dönüşümün izleğini sürecek ve ailenin panoramik bir değerlendirmesini yapmaya çalışacağız.

Ailenin tarihi, ailede değerler eğitimi, yeni nesil ebeveynlik, yaşlılık, ailenin sığınağı olarak ev, evsizlik, aile ekonomisi, aile ve gençlik ilişkisi, z kuşağının gözünden aile, dijital kültür ve aile, dizi ve filmlerde aile kurumu, gündüz kuşağı programları ve aile imajı, Türk romanında aile, çeşitli toplumlardaki aile yapısı, aile travmaları, toplumsal cinsiyet ve aile, aile danışmanlığı, aile içi şiddet, çocuk ve aile, mülteciler ve aile gibi başlıklarda konuların yer alacağı “aile” sayımızda Düşünce Dergisi olarak sizleri de katkıda bulunmaya davet ediyoruz.

Yazı Teslimi İçin Son Tarih: 1 Mart 2022

 

Not: Editöryal sorularınıza en kısa zamanda cevap alabilmek ve yazılarınızı teslim etmek için [email protected] adresine e-posta gönderebilirsiniz.