Düşünce Dergisi > Arşiv > Sayı 6 / Göç |

göçün gölgesinde medya ve çocuk

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde çocukların iletişim hak ve özgürlüklerini belirleyen, çocuklara zarar verebilecek içerikleri reddeden hususlar medya tarafından görmezden gelinerek mülteci çocukları konu edinen uygulamalarda bulunulmuştur.

...

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde çocukların iletişim hak ve özgürlüklerini belirleyen, çocuklara zarar verebilecek içerikleri reddeden hususlar medya tarafından görmezden gelinerek mülteci çocukları konu edinen uygulamalarda bulunulmuştur. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun Çocuklarla İlgili Konularda Haber Yapmada Gözetilecek Yollar ve İlkeler metninde de çocukların zarar göreceği içeriklerden kaçınılması ve çocuk görsellerin kullanılmasında çocukları teşhir edecek içeriklere yer verilmemesi konuları açıkça belirtilmiştir. Tüm bu yasal düzenlemelere karşın çocukların medya temsillerine bakıldığında çocuk haklarını ihlal eden birçok sorunlu uygulamaya mevcut literatüre bakarak görmekteyiz. Temel amacının, çocuklar arasında yaş, cinsiyet, ırk, dini inanç, sosyal ve ekonomik statü farklılıklarını içermeyen mesajları yaymak olan medyanın çocuk haklarını gözetmesi de temel sorumluluklarından biridir. Genel olarak mültecilerin medya temsilinde olduğu gibi mülteci çocukların medya temsillerinde de sorunlar yer almaktadır. Mülteci ve göçmenlerin temsilindeki ırkçı, ayrımcı tutumunun mülteci ve göçmen çocukların temsilinde de sürdürüldüğünü, yaygınlaştırıldığı ve meşrulaştırıldığı gözlenmektedir. Türkiye’de göçmen ve mülteci çocukların medya temsillerine ilişkin bir çalışmaya henüz rastlanmamıştır. Suriye’den sayıca en fazla göçü alan ve en fazla mülteci çocuğun yaşadığı bir ülkede bu anlamda bir çalışmanın yapılmaması üzücüdür.[1]

Yazının devamı Düşünce Dergisi'nin Göç sayısında...

 

[1]Ardıç Çobaner, A. (2015). “Çocuk Hakları Bağlamında Suriyeli Mülteci Çocukların Haberde Temsili”. Marmara İletişim Dergisi, Sayı:24, s.27-54.