Düşünce Dergisi > Arşiv > Sayı 3 / Devlet |

türkiye de milli devlet inşası ve kürt hayali cemaatçiliği

türkiye’de milli devlet inşası ve kürt hayali cemaatçiliği

Milli devletlere meşruiyet zemini veren milletler, kendisini aşan etnik çekirdeğin çevresini kuşatması ile birlikte ortaya çıkmışlardır. Bu meyanda millet, ırki – kavmi – etnik - tribal soy aidiyetlerinden öte kültürel, siyasi, coğrafi, iktisadi ve hatta dini değerleri bünyesinde barındıran sosyolojik bir kategoridir.

Kıta Avrupası’nda başlayan ve kökleri 15.yüzyıla kadar uzanan modernleşme süreci toplumların felsefi, hukuki, iktisadi, siyasi örgütlenme modellerini derinden sarsacak değişimleri beraberinde getirmiştir. Sürecin bir devamı olarak mütalaa edilen Sanayi İnkılâbı ve Fransız İhtilali ise ulusal egemenlik formülasyonu üzerinden yükselen milli devlet olgusunun yaygın bir politik ünite olarak görünürlük kazanmasına yol açmıştır. İngiltere ve Fransa’nın önderlik ettiği bu süreç, Doğu Avrupa’dan Afrika coğrafyasına uzanan geniş bir alanda etkisini göstermiştir.

Burada Türk modernleşmesinin siyasi evresini teşkil eden milli devlet inşası süreci, Kürt etnisitesi etrafında dile getirilen sorunlar çerçevesinde ele alınacaktır. Milli devlet inşasının belirgin hususiyetleri ortaya konacak, buna bir tepki olarak takdim edilen “Kürt isyanları” olgusu, Kürt hayali cemaatçiliğinin sınırları çerçevesinde tartışılacaktır.

...........

Aytekin Ersal

İlgili Yazılar
Sayı 6 / Göç
erzurum kongresi’nde göç tartışması

Haziran 2017