Düşünce Dergisi > Dergiler | Düşünce Dergisi, Sayı 7, Kent - / Yıl 4, Sayı 7

Düşünce Dergisi, Sayı 7, Kent



Sayı 7 / Kent

george simmel’in kentleri

Belki de güzelliğin en büyük cazibesi, güzelliğin bizatihi ona kayıtsız ve yabancı olan ve estetik değerini sadece birbirlerine olan yakınlıklarından alan unsurların şeklini aldığı gerçeğinde yatmaktadır

harcıâlemleştiren pazar yerlerinin kentsel yığınları

“Harcıâlemleştirme; bir kişinin tekelinde olanın iki ya da daha çok kişinin kılınmasıdır.”1 Bu tanımın işaret ettiği “mübadele”, esas itibariyle Pazar’ın işlevidir. Bir mübadele alanı olan Pazar yeri, üretim ve tüketim ilişkilerini belirlerken bir yandan da bu ilişkiler üzerinden toplumsal yapıyı ve yaşam biçimini şekillendirir.

refik halid romanlarında kentlileş(eme)me

Türk edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Refik Halid Karay 1888-1965 yılları arasında yaşamıştır. Yaşadığı dönem itibariyle Osmanlı Devleti’nin ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin geçirdiği önemli kırılma noktalarına şahit olmuştur.

istanbullular adlı romanda istanbulluluk, istanbul ve kentli olma kültürü1

Tanzimat’tan sonra Türk edebiyatında edebi bir tür olarak varlığını gösteren romanın en önemli mekânı İstanbul’dur. Türk romanında birçok kahraman acılarını, sevinçlerini, maceralarını, tutkularını İstanbul’da yaşar.

bir kent sanatı olarak sinema

Sanatların içinde en kentlisi sinemadır. Jacques Ellul’ün ifadesi ile bu bir zorunluluktu.

tüketim kültürü ile yoğrulmuş kent görünümleri

İnsanlık tarihi incelendiğinde zaman ve mekândan bağımsız, siyasi, sosyal, ekonomik olanlar başta olmak üzere tüm temel parametreleri aşan eylemlerden birinin tüketim olduğu görülmektedir.

dersaadet’ten küresel kente: dönüşen şehir mi, medeniyet tasavvurumuz mu?

Ünlü mimar ve akademisyen Hashim Sarkis’in de belirttiği gibi, Devlet- i Aliyye’nin kudretli başkenti, bugün aynı kudreti bambaşka bir şekilde ve başka vesileler ile yeniden kazanıyor.

prof. dr. cengiz eruzun ile türk evi üzerine röportaj

Hocam merhaba. Düşünce Dergisi’nin bu sayısında kent ve kentliliği konu ediyoruz. Sizce bir şehre dokusunu veren evlerin genel nitelikleri nelerdir? Geleneksel Türk Evi’nin temel özellikleri nelerdir?

kimlikli şehirlerden yığın yerleşimlerine…

Türkçe’nin güzel kelimelerden birisidir “şehir”. Sogd ve Sanskritçe kökenli “kent” yerine mazisi ve kökü Türkçemizde 1000 yıllık derinliğiyle var olan “şehir” kelimesini tercih ettiğimi vurgulayarak başlamak istiyorum.

ideal kent tasavvuru yazıları

“Mesleki tecrübelerinizden ve bilgi birikiminizden hareketle ideal kent tasavvurunuz hakkındaki görüşlerinizi bizimle paylaşır mısınız?”

bir münadi’nin dilinden “şehrin yâri olmak”

İnsan ve zamandır şehrin bânisi. Tanrının şehir kurulmak üzere bir takım ayrıcalıklar kattığı topraklar üzerinde zaman ve insan el ele verir.

günümüz şehirlerinde kültürümüzle var olmak

Şehir dediğimiz; insanlar, caddeler, binalar, sokak lambaları, hastane, okul vs.’den ibaret olmayıp bütün bunların ilerisine geçen ve bunlardan fazlasını ifade eden bir yer, bir mekân, bir muhittir.

türkiye şehirleri hakkında bir not

Nüfusun kırda değil şehirlerde bulunması ve buralarda yoğunlaşmasıyla ifade edilen şehirleşmenin ülkemizde 1950’li yıllarda başladığı kabul edilir. Esas olarak sanayileşmeye bağlı olarak ortaya çıkıp gelişen ve böyle olması arzu edilen şehirleşme, Türkiye’de daha ziyade kırdan şehre göçlere bağlı olarak, şehirlerde yaşayan nüfusun artması şeklinde cereyan etmiş ve Türkiye demografik manada hızlı bir şehirleşme süreci yaşamıştır.

suphi saatçi ile röportaj

Kent kaybolmadan önce değerlerini anlamalıydık. Kentler genellikle medeniyetlerin oluştuğu, uygulandığı merkezlerdir. Medeniyetler kentlerde oluşur.

mekki ve medeni şehirler: insan ve şehir tasavvuru üzerine

Bir mekân olarak şehir sıradan bir yer değildir. Malum, mekânla yer arasında bir ayrım elzemdir. Yer coğrafi olsun olmasın herhangi bir alandır.

magnet-şehirlerden magnetsiz şehirlere: kentsel yabancılaşmadan özgürlüğe giden bir yol var mı?

Kırın iticiliği ve kentin çekiciliği meselesi, sosyoloji öğrencisi olduğumuz yıllardan bu güne her daim kent sosyolojisinin giriş tartışmalarından biri olmuştur.

klasik türk düşüncesinde şehir üzerine birkaç not

Şehir bir mekandır; hem maddi, hem manevi bir mekan. Manevi olanın/mananın maddi olanda/maddede form kazanarak zuhur ettiği, maddi olanın/maddenin da manevi olanla/mana ile irtibatıyla hayat bulduğu, hayatın bir parçası haline gelerek, mana kazandığı varoluş mertebesi, şehirdir.

prof. dr. sadettin ökten ile röportaj

Saadettin Ökten, İslam kültür ve medeniyetinden hareketle şehir tasavvurunu özgün bir şekilde ortaya koyan mütefekkirlerden. Onun, fiziksel bir hal olan şehirle, toplumun inanç ve düşüncelerini cem eden anlayışı önemli bir noktaya işaret eder.

insan ve şehir

Şehir, tıpkı kalp gibi, insanların toplanıp dağıldıkları merkezlerdir. Kalp nasıl bedenin kan akışı ve dolaşımının merkezi olma hüviyetini taşıyorsa, şehirler de aynı şekilde bir milletin, ahlaki, ilmi, sanatsal, kültürel, ticari ve hukuki akışı ve dolaşımının, gelişimininin, değişim ve dönüşümünün en önce ve en yüksek düzeyde vuku bulduğu tarihsel mekanlardır.

asabiye, ütopya ve zihinsel kentlileşme

Hemen her kültürde şehirli-köylü ayrımının tarihsel köklerini görmek mümkündür. Bu ayrım o kadar köklüdür ki yalnızca tarihin derinliklerinde kalmış bir belirleyen olmanın ötesinde, modern zamanlarda açıklayıcı olmayı sürdüren bazı teorilerin temelini oluşturmaktadır.

takdim yerine kent: ideoloji mi, ütopya mı?

Kent nedir? Neresidir? Nerede başlayıp nerede bitmektedir? Artık cevaplarını kolay bulamayacağımız sorular haline geldi.

düşünce dergisinin kent konulu yedinci sayısı çıktı

Düşünce Dergisi Yedinci Sayısında Sayfalarını Kente Açtı. "Kent:İdeoloji Mi, Ütopya Mı?" Başlığıyla Çıkan Sayı Meselenin Farklı Yönlerini Ele Alan Yazılardan Teşekkül Etti.